Tre veckor på magen!

Efter tre veckor med LCHF har jag märkt flertalet förändringar i kroppen inte bara när det gäller min vikt. De fyra kilona som jag tappat har resulterat i tio centimeter (!) kring magen och sex centimeter över rumpan. Detta gör att alla mina jeans nu sitter skönt, tidigare har jag knappt kunnat sitta på föreläsningar i ett par timmar utan att få ont i magen. Sällan eller aldrig upplever jag att min mage är uppblåst som jag nästan kände av varje dag innan jag gick över till LCHF. Precis som min syster har jag blivit lugnare, fått ett jämnare humör och betydligt mer engeri. Detta syns inte bara på mig utan även på min lilla hund som blivit piggare, gladare och fått bättre kondition då vi tar långa promenader varje dag. Jag har fått ork att börja lydnadsträna med honom, så nu är han en stimulerad och lycklig hund! På det stora hela kan jag säga såhär, att även om min viktnedgång hade gått långsammare eller om jag inte märkt lika mycket i mina kläder skulle jag fortsatt med LCHF. Och i dagsläget ser jag ingen anledning till att gå tillbaka till ett sockersug och en uppblåst mage. Kajsa

Tre veckor!

Idag har vi hållt på med lchf i tre veckor, känns jättebra! Jag har aldrig varit så bra i magen, haft sånt tålamod (barnen sover bättre, är gladare när mamma orkar mer!) och energin är på topp!

Det känns som jag verkligen har hittat en kosthållning som passar mig. Efter tre veckor så har jag dessutom märkt att maten inte är lika dyr! Visst kostar det i början om man vill köpa mandelmjöl osv. Men eftersom det inte slinker ner någon cola eller godis och liknande i kundvagnen så har vi faktiskt sparat in några kronor i matkontot!
/Hannah


Bild

Här är mitt Rostbröd :)


Rostat bröd!

Rostbrödet jag bakade var helt okej, man fick dock rosta extra hårt för att gå någon yta! Men med tjockt lager ost på så var det mums!

Kan tänka mig att det är väldigt gott att göra toast Skagen med detta brödet.

/Hannah


Lchf-bröd

Igår kom äntligen paketet från lchf-butiken! Eftersom det jag saknat mest är bröd så satte jag genast igång och bakade frukostfrallor med bakerix. De blev supergoda! Inte svampiga, äggiga, omelettiga som de flesta lchf-bröd tenderar att smaka. Så dessa rekomenderar jag verkligen!

Ingredienser för ca 8 frallor:
4 ägg
4 dl bakerix

Vispa äggen hårt med elvisp, blanda sedan i bakerix. Klicka ut "bollar" på bakplåtspapper, om man spolar kallt vatten på händerna kan man försöka forma dem lite runda. Strö sedan över valfria frön ex. Pumpafrön, solrosfrön m.m. Tryck lite på dem så att de fastnar. Sedan in i ugnen på 175 grader i 17 minuter!

Idag ska jag prova att göra Rostbröd à la lchf! Lägger upp bilder och omdöme i morgon.

Tipsar också om vaniljpulvret som är underbart till oss som gärna vill ha lite smak på ex vispad grädde, smoothies osv.
/Hannah


Pannkakans alla möjligheter!

Det är dags för mig att göra ett erkännande, jag älskar LCHF pannkakorna! Tidigare har pannkakor inte fallit mig i smaken, men nu när jag upplevt den fluffiga LCHF pannkakan är jag fast. Det jag verkligen tycker om är möjligheten att alternera med olika tillbehör.
Eftersom jag alltid äter frukost själv om veckorna då min sambo börjar jobba tidigt i gryningen är det inte alltid så roligt att stå vid spisen. Därför har jag tagit för vana att göra mina pannkakor något mindre än pannan, så att det blir en lagom stor pannkaka med ca tio centimeter i diameter. Har jag gott om tillbehör räcker det nämligen med detta till frukost och på en sats smet får man ut en tre-fyra stycken sådana.
Dagens frukost bestod av pannkaka med räkröra, jättegott och enkelt. Dennna röra räcker till ca två personer.
Blanda
räkor efter behag (jag tog en räjäl näve frysta, luspank student som man är)
två hårdkokta grovhackade ägg
ca tre centimeter hackad purjolök
en deciliter creme fraiche (den fetaste möjliga såklart!)
salt, svartpeppar och dill
Smaklig frukost!
Kajsa

Veckomeny

Nu är veckomenyn för denna veckan färdig! Inköpslistan finns längs bak i "kompendiumet", bara att skriva ut!

Tänk på att när man äter LCHF så är alla light och lätt produkter förbjudna, välj den fetaste grädden osv.

Smaklig måltid!

klicka http://dl.dropbox.com/u/42641343/Veckomeny%20-%20pdf.pdf för att öppna veckomenyn!


LCHF, vad är det?

LCHF är en förkortning på Low Carb - High Fat, vilket innebär att man tar bort kolhydrater helt från sin kost (i den mån man vill och klarar av) och ökar andelen fett. Detta resulterar i att man sänker sin blodsockernivå, vilket i sin tur leder till att man i det långa loppet slipper blodsockerfall och tjurigheten som många upplever när de är hungriga och sockersuget kickar in.

För att lyckas med LCHF måste man inte bara fokusera på kolhydrater i till exempel ris, pasta och bröd utan se till sockret. Om man inte bryter med sitt sockerberoende kan det till och med bli skadligt för kroppen då magen måste ta hand om sockret först, med andra ord putsas fettet ut i fettcellerna i kroppen och lagras (gärna runt midja och rumpa).

När man har kommit igång med LCHF kommer kroppen ställa om sin förbränning till något som kallas för "ketos", det innebär att kroppen använder fett som energi istället för socker och kolhydrater. Vill man vara säker på att man befinner sig i ketos finns något som heter Ketostix som man kan köpa på apoteket, en förpackning innehåller 50 teststickor för priset av 85kr.

Många som ifrågasätter LCHF menar på att det är farligt för kroppen att äta fett och att hjärnan behöver socker för att fungera. Det hjärnan behöver för att fungera är inte socker som finns i Snickers, det är glukos kroppens egna socker som behövs. Och det omvandlar kroppen själv från det protein och fett som vi får i oss genom LCHF. Fett är enbart farligt när det blandas tillsammans med socker, just för att då får man ett högt blodsocker och fettet lagras i celler och slammar igen kroppens reningssystem. Något som inte händer när vi passar oss för sockret.

LCHF är en diet som bör ses som livsstil, det är ingen snabbdiet som kan hållas i två veckor och man rasar tio kilo för att sedan frångå dieten. Men av egen erfarenhet kan vi säga att efter två veckor med LCHF kan vi inte tänka oss att gå tillbaka till att trycka i sig Twix och stora mängder pasta.

För den som vill lära sig mer om grunderna rekommenderar vi att gå in och läsa på www.kostdoktorn.se/lchf 
Den som vill förstå mer vad som händer i kroppen bör läsa boken "Fettskrämd" utav Lars-Erik Litzfeldt.

Ha det bra och lycka till!

Kajsa & Hannah

Två systrar

Vi är två systrar med helt olika livssituation, den gemensamma nämnaren är den väg vi nu valt att slå in på, LCHF.  Vi har tidigare provat flera olika sätt att minska våra midjemått men har inte lyckats hålla oss till de strikta riktlinjer som verkar vara ett måste för att gå ner i vikt. Flygvärdinnemetoden höll i tre dagar, men krashade sedan i en smörgås orgie. Pulverdieter (den period vi alla har gått igenom) fungerade jättebra under den tiden som vi faktiskt klarade av att dricka dessa vämjeliga mjölkdrinkar, men när vi föll för suget gick vi upp allt vi har gått ner, plus ett par extra kilo. Detta är bara två exempel på perioder som vi gått igenom med mycket ångest.

Denna blogg startades i och med att vi saknade vissa saker på de nuvarande hemsidor angående LCHF, främst veckomenyer med tillhörande inköpslista. Detta är ett måste för oss eftersom vi både lever knapert, Hannah med stor familj kombinerat med heltidsstudier och Kajsa som läser sista året vid universitetet och släpar med skulder efter en krash hos försäkringskassan. När plånboken är tunn och tiden är knapp är behovet stort av planering och mat som är snabb och enkel att laga.

Vi får inte glömma att denna blogg även är en spark där bak för oss båda att hålla upp engagemanget i vår nya livsstil men även för att berätta om de snedsteg vi gör och hur vi lyckas hantera dem efter bästa förmåga. Vi hoppas att ni drar nytta av denna sidan och kanske kan vi bidra med ett och annat leende. Mest ser vi fram emot att se kommentarsfälten fyllas med era egna upplevelser och tips på hur man enkelt lever med LCHF.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0