LCHF, vad är det?

LCHF är en förkortning på Low Carb - High Fat, vilket innebär att man tar bort kolhydrater helt från sin kost (i den mån man vill och klarar av) och ökar andelen fett. Detta resulterar i att man sänker sin blodsockernivå, vilket i sin tur leder till att man i det långa loppet slipper blodsockerfall och tjurigheten som många upplever när de är hungriga och sockersuget kickar in.

För att lyckas med LCHF måste man inte bara fokusera på kolhydrater i till exempel ris, pasta och bröd utan se till sockret. Om man inte bryter med sitt sockerberoende kan det till och med bli skadligt för kroppen då magen måste ta hand om sockret först, med andra ord putsas fettet ut i fettcellerna i kroppen och lagras (gärna runt midja och rumpa).

När man har kommit igång med LCHF kommer kroppen ställa om sin förbränning till något som kallas för "ketos", det innebär att kroppen använder fett som energi istället för socker och kolhydrater. Vill man vara säker på att man befinner sig i ketos finns något som heter Ketostix som man kan köpa på apoteket, en förpackning innehåller 50 teststickor för priset av 85kr.

Många som ifrågasätter LCHF menar på att det är farligt för kroppen att äta fett och att hjärnan behöver socker för att fungera. Det hjärnan behöver för att fungera är inte socker som finns i Snickers, det är glukos kroppens egna socker som behövs. Och det omvandlar kroppen själv från det protein och fett som vi får i oss genom LCHF. Fett är enbart farligt när det blandas tillsammans med socker, just för att då får man ett högt blodsocker och fettet lagras i celler och slammar igen kroppens reningssystem. Något som inte händer när vi passar oss för sockret.

LCHF är en diet som bör ses som livsstil, det är ingen snabbdiet som kan hållas i två veckor och man rasar tio kilo för att sedan frångå dieten. Men av egen erfarenhet kan vi säga att efter två veckor med LCHF kan vi inte tänka oss att gå tillbaka till att trycka i sig Twix och stora mängder pasta.

För den som vill lära sig mer om grunderna rekommenderar vi att gå in och läsa på www.kostdoktorn.se/lchf 
Den som vill förstå mer vad som händer i kroppen bör läsa boken "Fettskrämd" utav Lars-Erik Litzfeldt.

Ha det bra och lycka till!

Kajsa & Hannah

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0